Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

«Θέλω να σε βλέπω ευτυχισμένο!»






Αλήθεια, ποιος γονιός δε θέλει να βλέπει το παιδί του να είναι καλά, να είναι πάντα χαρούμενο κι ευτυχισμένο! Και ποιος γονιός δε θέλει το παιδί του να έχει μια ζωή όμορφη, χωρίς εμπόδια, στεναχώριες, αποτυχίες, ματαιώσεις…

Κάθε γονιός κάνει τα πάντα ώστε να απομακρύνει ό,τι τείνει να στεναχωρήσει το παιδί του και, συνήθως, όποτε το βλέπει πληγωμένο, πονάει πιο πολύ και προσπαθεί ακόμα περισσότερο ώστε να επαναφέρει τη χαρά και την ευτυχία στα μάτια του!

Όμως αυτό είναι η μισή (αν όχι λιγότερο) δουλειά που έχει να κάνει ένας γονιός. Είναι μισή επειδή πολύ απλά η ζωή είναι γεμάτη αναποδιές και εμπόδια! Όσο κι αν προσπαθήσει δε θα καταφέρει ποτέ να «προστατεύσει» πλήρως το παιδί του.

Πολύ πιο σημαντικό από το να προσφέρει χαρά, είναι το να δείχνει τον δρόμο και να «διδάσκει» στο παιδί του πώς να αντιμετωπίζει τα προβλήματα, τα εμπόδια, τις αποτυχίες. Να το μάθει να χρησιμοποιεί τον αναπόφευκτο πόνο προς όφελός του και να μαθαίνει από αυτόν.

Έτσι, από το να παρεμβαίνουμε σε έναν τσακωμό ή μία διαφωνία ανάμεσα σε παιδιά, καλύτερο είναι να δείχνουμε τον τρόπο και να ενισχύουμε την έκφραση και την επικοινωνία τους. Αντί για εύκολες και ανώδυνες λύσεις, να ενισχύουμε την υπομονή και την επιμονή σε αυτά που θέλουν να πετύχουν.

Να είστε σίγουροι ότι θα είναι μεγάλο δώρο και παρακαταθήκη για τα παιδιά σας να πορεύονται με αξίες και να μάθουν τους τρόπους για να αντιμετωπίζουν την ίδια τη ζωή, παρά να τους παρέχεται μια ζωή ιδανική – χωρίς εμπόδια!

Η οικογένεια είναι το ασφαλές (αν όχι το ιδανικό!) περιβάλλον που μπορεί ένα παιδί να δοκιμάζει και να αυξάνει συνεχώς τις αντοχές του. Είναι η αγκαλιά που δέχεται τον πόνο και τα παράπονα του παιδιού και το ενισχύει να μην το βάζει κάτω!

Κι όταν μάθει να μην το βάζει κάτω, τότε θα μπορεί να είναι και ευτυχισμένο!  






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου