Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Πόσο «φίλος» να είμαι για το παιδί μου;





Για τα παιδιά μας είμαστε γονείς!
Μόνο και εξολοκλήρου γονείς. Τίποτα άλλο. Και τα παιδιά μας χρειάζονται από εμάς να είμαστε γονείς τους.

Και αυτό είναι κάτι εξαιρετικό και απίστευτα σημαντικό!

Το να είναι κάποιος ο γονιός ενός ή περισσότερων ανθρώπων σημαίνει ότι από τον χρόνο μηδέν (ή μάλλον από πολύ νωρίτερα) είναι ο άνθρωπος που γίνεται παράδειγμα και μπορεί να είναι και να γίνει η προβολή στο μέλλον του ανθρώπου που φέρνει στον κόσμο.

Δηλαδή να εμφυσά αξίες, στάσεις και ιδανικά τόσο με το λόγο του όσο, κυρίως, με τη στάση και το παράδειγμά του. Και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο έργο ενός ανθρώπου, δηλαδή το να αποτελεί πρότυπο σε έναν άλλο, να τον επηρεάζει απλώς με το να υπάρχει!

Ο γονέας δεν είναι φίλος. Είναι αυτός που πάντα στέκεται εκεί με σκοπό να ενισχύει και να ενδυναμώνει κάθε προσπάθεια του παιδιού του και να το βοηθάει και να το στηρίζει σε κάθε παραπάτημα ή αστοχία του.

Ο γονέας δεν μπορεί να είναι φίλος. Όμως μπορεί να είναι φιλικός, συγκαταβατικός και υπομονετικός με το παιδί του.

Ο γονέας είναι αυτός που έχει το δύσκολο έργο να γίνει «σκληρός» βάζοντας όρια ή θέτοντας απαγορεύσεις, όπου κινδυνεύει η ακεραιότητα του παιδιού και να δείξει ότι ο δρόμος προς την ευτυχία είναι μέσα από προσπάθεια και επιμονή και από την ικανότητα να συνυπάρχεις με άλλους ανθρώπους.

Ο γονέας είναι αυτός που πρέπει να αναδείξει τις ικανότητες του παιδιού του και να το στηρίξει ώστε να οδηγηθεί στην αυτονομία, την ανεξαρτησία αλλά και την ελευθερία που έρχεται, όταν κάποιος ακολουθεί τα όνειρά του!

Ένας γονέας, δεν χρειάζεται να είναι φίλος στο παιδί του ώστε αυτό να του μιλάει για όλες τις απόκρυφες σκέψεις ή πράξεις του. Αρκεί μόνο να εμπνέει τόση εμπιστοσύνη και ασφάλεια ώστε να ξέρει το παιδί ότι έχει έναν σταθερό άνθρωπο -άνθρωπο πυξίδα- που μπορεί να απευθύνεται.

Κάθε παιδί, θα βρει πολλούς φίλους στη ζωή του. Γονείς έχει δύο και μοναδικούς.  
Το έργο μας είναι τόσο μεγάλο και σπουδαίο όσο σπουδαίος μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος στη ζωή του!

Ας είμαστε γονείς στα παιδιά μας! Είμαστε οι μοναδικοί που έχουν!

Είστε μοναδικοί!
  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου