Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Πότε η "αγάπη" κακομαθαίνει;




  


Συχνά ακούμε και βλέπουμε παιδιά να ζητούν πράγματα ή χάρες από τους γονείς τους, θεωρώντας αυτονόητο ότι αυτό πρέπει να συμβεί ή ότι οι γονείς οφείλουν να υπακούσουν στις ορέξεις τους.

Η άρνηση, από την μεριά των γονιών, έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να αυξάνουν ποικιλοτρόπως την πίεσή τους προκειμένου να πετύχουν αυτό που θέλουν. Κι όταν οι γονείς υποκύπτουν, τα παιδιά παίρνουν ευχαριστημένα αυτό που ήθελαν ενώ οι γονείς μένουν με μια αίσθηση ενοχής και απορίας για το τι είναι αυτό που δεν κάνουν σωστά.

Το μόνο σίγουρο σε όλα αυτά είναι ότι μία σχέση είναι κάτι πολύ δυναμικό που συνεχώς χτίζεται ή/και γκρεμίζεται και ότι η σχέση των ενηλίκων με τα παιδιά τους ενέχει και τον παράγοντα ότι υπάρχει διαφορά ηλικίας, οπότε ο ενήλικας οφείλει μεγαλύτερη κατανόηση και κάλυψη των αναγκών των παιδιών.

Αυτό το τελευταίο συνήθως είναι η παγίδα που όλοι μας πολύ εύκολα πέφτουμε. Η κατανόηση και η υπευθυνότητα που έχουμε απέναντι στα παιδιά, δε σημαίνει κι ούτε συνεπάγεται ότι πρέπει να ικανοποιούμε κάθε χούι τους, ανά πάσα ώρα και στιγμή! Επίσης, το να μην ικανοποιούμε κάθε επιθυμία τους, δε σημαίνει ότι είμαστε ανάξιοι γονείς ή ότι δεν επιτελούμε σωστά το έργο μας!

Κατανόηση και κάλυψη αναγκών σημαίνει ότι είμαστε σε θέση, ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις και τους χειρισμούς των παιδιών, να διακρίνουμε τι πραγματικά έχουν ανάγκη και χρειάζονται και τι όχι. Το να κλαίει ένα παιδί επειδή δεν του κάνουμε το χατίρι, δε σημαίνει ότι είμαστε κακοί γονείς. Απλά προσπαθεί να βρει το αδύναμο σημείο μας για να πετύχει τον σκοπό του.

Μια σωστή διαπαιδαγώγηση μπορεί να χρειάζεται να περάσει και από στιγμές δύσκολες, δυσάρεστες ή και αρκετά επώδυνες! Όσο όμως είμαστε στο πλάι τους με σταθερότητα και κατανόηση και με την πίστη ότι κάνουμε το σωστό για αυτά, τόσο θα μειώνονται οι αντιδράσεις τους, θα αυξάνεται η ασφάλεια που νιώθουν μαζί μας και θα είναι ευτυχισμένα! Θα είμαστε για αυτά το σταθερό σημείο – η πηγή της ασφάλειάς τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου