Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Πώς τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα;






Τα παιδιά πάντα προσπαθούν να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω από αυτά που έχουν. Αυτό είναι κανόνας και έχει μέσα του το πείσμα και την επιμονή που αργότερα θα χρειάζονται για να πετύχουν τους στόχους τους. Αυτή είναι η φυσική τάση του ανθρώπου, να προσπαθεί συνέχεια να πάει κόντρα σε αυτό που ισχύει ώστε να πετύχει κάτι άλλο.

Αν το καλοσκεφτούμε, κάπως έτσι χτίζονται τα όνειρα. Με αυτή την επιμονή και υπομονή – υπομονή και επιμονή, οδηγούμε κάθε μας όραμα προσπαθώντας να υπερνικήσουμε κάθε εμπόδιο και δυσκολία που συναντάμε στον δρόμο μας!

Ε, αυτή την ικανότητα την έχουν όλα τα παιδιά! Το θέμα όμως είναι ότι την έχουν και τη διεκδικούν με πράγματα που δεν είναι πάντα για το καλό και το συμφέρον τους αλλά είναι για μια πρόσκαιρη ευχαρίστηση, που μπορεί αργότερα να είναι εις βάρος τους. Έτσι, διεκδικούν να κοιμούνται πιο αργά, να τρώνε πιο πολλά παγωτά, να αποκτούν πιο πολλά παιχνίδια. Και κάθε «πιο» είναι χωρίς όριο – χωρίς τέλος!

Το θετικό σε όλο αυτό είναι η επιμονή και το αρνητικό είναι ότι η πρόσκαιρη αυτή ευχαρίστηση, μακροπρόθεσμα δεν έχει σχεδόν κανένα όφελος. Αν ως γονείς αναγνωρίσουμε και διακρίνουμε την αξία αυτών των δύο χαρακτηριστικών, τότε το έργο μας γίνεται πιο εύκολο και η σημασία των παρεμβάσεών μας πιο ουσιαστική!

Αυτό που χρειάζεται είναι να ενθαρρύνουμε τη συμπεριφορά αυτή αλλά καλλιεργώντας και ενισχύοντας συνήθειες και τρόπους που μελλοντικά θα φέρουν ένα αποτέλεσμα για το οποίο το παιδί θα είναι περήφανο για τον εαυτό του και την προσπάθειά του. Θα το έχουμε βοηθήσει να «χτίσει» συνήθειες και συμπεριφορές που θα του είναι χρήσιμες και θα κάνουν τη ζωή του πιο όμορφη και αποδοτική! Θα του έχουμε δείξει τον τρόπο να δουλεύει ώστε να γίνουν τα όνειρά του πραγματικότητα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου